Stručna predavanja za stručni ispit, juni 2018. godine

Prema preuzetim obavezama od strane Federalnog ministarstva prometa i komunikacija jedna od obaveza stručne institucije Instituta za privredni inženjering d.o.o. Zenica jesu i stručna predavanja za stručni ispit kandidata (voditelja stanice tehničkog pregleda i/ili kontrolora tehničke ispravnosti vozila) koji žele da zasnuju radni odnos na stanicama za tehnički pregled vozila.

Na osnovu toga održana su stručna predavanja u periodu 6. – 8.06.2018. godine.
U okviru tih stručnih predavanja novim kandidatima se prezentiraju osnovne informacije o njihovim budućim radnim zadacima koji ih očekuju na stanici za tehnički pregled vozila.

Teme prezentirane na ovim stručnim predavanjima su: SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA, KOČIONI SISTEMI, VOZILA NA GAS, SAVREMENI POGONSKI SISTEMI (alternativna goriva), VRSTE VOZILA (klasifikacija vozila), SKLOPOVI VOZILA, TURBOKOMPRESORI, OVJESI VOZILA, PROPISI, PROCEDURE, DOKUMENTI, ARHIVIRANJE, IZDUVNI SISTEM I EURO NORME i PRAKTIČNI DIO na stanici za tehnički pregled vozila.

Predavači ovih stručnih predavanja su bili: mr.sc. Semir Selimović, dipl. ing. maš., Ibrahim Mustafić, dipl. ing. maš. i Muhamed Barut, dipl. ing. saob.

Stručna predavanja su obavljena u prostorijama Mašinskog fakulteta u Zenici, ul. Fakultetska br. 1, Zenica, a praktični dio predavanja (procedura obavljanja tehničkog pregleda putničkog i teretnog vozila) kandidati su mogli pratiti na stanici za tehnički pregled vozila Autocentar BH, Zenica.