Održana stručna predavanja za stručni ispit, avgust 2023. godine

Prema preuzetim obavezama od strane Federalnog ministarstva prometa i komunikacija jedna od obaveza stručne institucije Instituta za privredni inženjering d.o.o. Zenica jesu i stručna predavanja za stručni ispit kandidata (voditelja stanice tehničkog pregleda i/ili kontrolora tehničke ispravnosti vozila) koji žele da zasnuju radni odnos na stanicama za tehnički pregled vozila.

Na osnovu toga održana su stručna predavanja u periodu 23.–25.08.2023. godine.
U okviru tih stručnih predavanja novim kandidatima se prezentiraju osnovne informacije o njihovim budućim radnim zadacima koji ih očekuju na stanici za tehnički pregled vozila.

Teme prezentirane na ovim stručnim predavanjima su: SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA, KOČNI SISTEMI, VOZILA NA GAS, SAVREMENI POGONSKI SISTEMI (alternativna goriva), VRSTE VOZILA (klasifikacija vozila), SKLOPOVI VOZILA, TURBOKOMPRESORI, OVJESI VOZILA, PROPISI, PROCEDURE, DOKUMENTI, ARHIVIRANJE, IZDUVNI SISTEM I EURO NORME i PRAKTIČNI DIO na stanici za tehnički pregled vozila.

Teoretski dio predavanja održan je na Mašinskom fakultetu u Zenici, a praktični dio obuke kandidata je održan na stanici tehničkog pregleda vozila REMIS doo PJ Zenica ul. Vatrogasni put br. 3 u Zenici.

Ovim putem zahvaljujemo se menadžmentu i osoblju na ovoj stanici tehničkog pregleda na pomoći u realizaciji praktične obuke kandidata.