OBAVIJEST_Zajednički Sastanak stručnih institucija za nadzor rada STPV u Banja Luci_ 25-09-2019

Dana 25.09.2019. godine održan je drugi zajednički sastanak u Banja Luci, radne grupe, predstavnika entiteskih stručnih institucija za nadzor rada stanica tehničkih pregleda vozila i stručne institucije Brčko distrikta BiH te predstavnika entitetskih ministarstava: Federalnog ministarstva prometa i komunikacija BiH, Ministarstva saobraćaja i veza RS, predstavnika Odjela za saobraćaj Brčko distrikta BiH.

Učešće i operativnu suorganizaciju navedenom sastanku uzeli su i predstavnici stručne institucije IPI Institut za privredni inženjering Zenica.

Tema: operativna primjena Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH, br. 33/19), kao i klasifikacija predviđenih Pravilnikom o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju da imaju vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema u saobraćaju na putevima (Službeni glasnik BiH, broj 23/07, 54/07, 101/12 i 26/19), kao i uvezivanje informacionih sistema za tehničke preglede sa informacionim sistemom administrativnog tijela za homologaciju u BiH.

Sve su ovo aktivnosti sa zajedničkim ciljem, a to je povećanje bezbjednosti saobraćaja, kroz oblast kontrole ispravnosti vozila, kao i olakšavanje građanima i poslovnim subjektima pri registraciji vozila.

Dogovorena je dalja suradnja i dogovori informatičkih timova pri stručnim institucijama na rješavanju ovog i ostalih zadataka.

Sastanak je počeo u 10:30 a završio u 13:30 sati