OBAVIJEST SVIM STP U FBIH _ 06.11.2019.

Poštovani,

Sve navedene promjene će uslijediti u narednim danima (neće biti aktivne od sutra zato što smo dobili informaciju da IDDEEA još nije spremna za novi sistem rada, a biti ćete obviješteni uskoro).

 

Ovo su promjene koje slijede vezano za rad stanica tehničkih pregleda vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine:

  • Dosadašnji preventivni tehnički pregled, samo će se preimenovati u PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED-nivo FBIH (ostaju ista validacije)
  • llll
  • Dosadašnji redovni šestomjesečni tehnički pregled, ostaje aktivan i narednih nekoliko dana tako nastavljate štampati samo Zapisnik o obavljenom ovom tehničkom pregledu a ne ovjeravate više onaj bijeli karton, dimenzija 10×7 cm.
  • Umjesto ovog redovnog šestomjesečnog tehničkog pregleda će se uvesti PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED-nivo BIH (STP treba da uvaži koja vozila podliježu ovom pregledu shodno članu 4. Pravilnika o tehničkom pregledu vozila, SGBIH br. 33/19 – trenutno neće biti validacija u sistemu). Kad bude aktivna ova vrsta tehničkog pregleda, štampate njegov zapisnik o obavljenom tehničkog pregledu, te jedan primjerak dajete vlasniku (da može otići do MUPa vezano za stiker na još 6 mjeseci) a drugi ostaje uz ostalu dokumentaciju na STP-u. Potrebno je naglasiti da ovaj preventivni tehnički pregled, naveden u novom Pravilniku o tehničkim pregledima nije istovjetan periodičnom pregledu za koji se izdaje žuti obrazac, te da se isti ne smije raditi za vozila koja ne podliježu njegovom ispitivanju prema Pravilniku o preventivnim tehničkim pregledima FBIH.
  • Prema novom Pravilniku o tehničkom pregledu vozila, SGBIH br. 33/19, cijene svih tehničkih pregleda će biti iste.
  • Na postojeću klasifikaciju vozila (biće upisana oznaka za staru da znate odmah razlikovati) je samo dodata nova klasifikacija vozila, tako da za neke vrste vozila imate iste nazive, stoga kod prve registracije vozila u BIH birajte vrstu vozila iz nove klasifikacije bez obzira što isti naziv imate i u staroj klasifikaciji. Izuzetak je situacija ukoliko dođe vozilo sa nekim oblikom karoserije kojeg nema u novoj klasifikaciji, tada ga birate tamo gdje ima (tj. u starom dijelu klasifikacije).
  • Uvedena je nova vrsta zahtjeva Identifikacija novoproizvedenog vozila
  • Identifikacija novoproizvedenog vozila (procedura još nije usvojena na nivou BiH, biti ćete obaviješteni o usvojenoj proceduri ubrzo)
  • Upotrebne dozvole za teretna vozila (u prilogu je registar iz oblasti zaštite na radu jer se i dalje prihvataju isprave izdate od pravnih lica kojima je ukinuto odobrenje. Registar je objavljen na službenoj stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a evo i link http://fmrsp.gov.ba/?page_id=3110)