Touch Screen Device

Izveštaj sa akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila na teritoriji SBK/KSB, USK I ZDK“

Koristimo priliku da upoznamo javnost putem naše web stranice u ime Instituta za privredni inženjering Zenica, stručne institucije za nadzor rada ovlaštenih stanica tehničkih pregleda vozila u Federaciji BiH, tako što prezentiramo izvještaj o zajedničkom učešću pripadnika MUP-a SBK/KSB, MUP UDK i MUP ZDK, uposlenika stručne institucije i svih ovlaštenih stanica tehničkog pregleda vozila u akcijama:
1. „Dani tehničke ispravnosti vozila na teritoriji SBK/KSB“ u dane 10. do 12.10.2017. godine,
2. „Dani tehničke ispravnosti vozila na teritoriji USK“ u dane 17 i 18.10.2017. godine,
3. „Dani tehničke ispravnosti vozila na teritoriji ZDK“ u dane 24. do 26.10.2017. godine,

Ove akcije su kao zajednički projekat FMPIK, stručne institucije, svih nabrojanih MUP-ova i ovlaštenih STPV na navedenoj teritoriji održane u cilju poboljšanja sigurnosti u saobraćaju.
Ono što možemo izvući kao zaključak je da su ove akcije dala pozitivan odjek u javnosti i da je pokazala stvarne statističke pokazatelje o jednom uzorku pregledanih vozila upućenih na vanredni pregled, od ukupno zaustavljenih vozila od strane policije u danima akcija.

Locirani su problemi i uzroci kojisu višestruki, a koji se trebaju u skorije vrijeme otkloniti, problemi starosti vozila ali i veoma lošeg održavanja vozila od strane vlasnika. Također istakla se potreba za zajedničkim edukativnim radom svih učesnika u ovakvim akcijama, kako bi budući projekti obuhvatili više vozila i učesnika u saobraćaju i evidentirali što više neispravnih vozila.
Akcija je preventivno u budućnosti alat koji će poboljšati svijest vlasnika vozila za što ispravnijim i sigurnijim vozilima, pravilnom održavanju istih te preventivnom djelovanju na još savjesniji rad ovlaštenih lica koja kontrolišu vozila, ali i policijskih službenika koji imaju pravo i zadatak da upućuju na vanredne tehničke preglede na svaku ovlaštenu stanicu tehničkog pregleda, sva vozila za koje ocijene da su neispravna.

Stoga predlažemo da u skorije vrijeme organizujemo zajedničku edukaciju sa slijedećim temama:
1. Propisi, pravilnici i egzekutiva u oblasti vanrednih tehničkih pregleda,
2. Identifikacija i vjerodostojnost vozila na cestama u BiH,
3. Tehnički sklopovi sa primjerima koji podliježu vanrednom tehničkom pregledu.

Ova akcije kao i buduće su u zajedničkom interesu svih učesnika u saobraćaju, a pomogla bi svima u budućem radu, policiji, uposlenicima na STPV, građanstvu jer bi se povećala sigurnost na našim cestama.